Podczas bardziej formalnych posiłków czy ważniejszych uroczystości goście mogą zostać posadzeni inaczej. Jeden stół może być postawiony przy końcu stołu głównego. Czasem inne stoły przylegają do jego obu stron lub też są one mniejsze, na cztery do sześciu osób, i stoją osobno. Wszystko jest kwestią wyboru i potrzeb. Jeśli stoły stoją osobno, powinny się na nich znaleźć butelki z winem, tak aby goście w celu napełnienia kieliszków nie musieli krążyć po całej sali, czy czekać na kelnera. W dużym stopniu.o miejscach poszczególnych gości powinno decydować to, czy osoby sąsiadujące będą do siebie pasowały.
Plan rozmieszczania gości
Im większe i bardziej oficjalne przyjęcie, tym większe doświadczenie potrzebne jest do jego zorganizowania. Często goście mogą znaleźć na stole kartki ze swymi nazwiskami.
Jeśli przyjęcie jest naprawdę duże, z wieloma stołami, na ścianie powinna wisieć „mapa”, aby goście mogli znaleźć swoje miejsca. Kobiety i mężczyźni powinni siedzieć na przemian. Wszelkie wyjątki nie muszą oznaczać, że nie znamy się na etykiecie. Jeśli dwoje ludzi się nie lubi, rozdziel ich. Zabawne będzie, gdy między daniami, w środku przyjęcia, wszyscy panowie przesiądą się o dwa miejsca w lewo.
Najcenniejszym wyczuciem gospodarza jest umiejętność posadzenia introwertyka między ekstrawertykami, osoby spokojnej obok osoby rozmownej. Krótko mówiąc, etykieta oznacza bardziej używanie zdrowego rozsądku w celu zapewnienia dobrej zabawy, niż przestrzeganie bezsensownych, sztywnych przepisów.
Menu po francusku
Na wypadek, gdybyś w restauracji spotkał się z menu podanym w języku francuskim lub angielskim, a nie znasz tych języków, podaję dwa sekrety, jak wybrnąć z takiej sytuacji.
Po pierwsze: naucz się na pamięć poniższych wyrazów, co powie ci, z jakim rodzajem jedzenia masz do czynienia. Znajomość tych paru słów pomoże ci w dokonaniu właściwego wyboru.
Po drugie: unikniesz paniki, pamiętając, że nie wiedzieć czegoś, to nie hańba. Zachowaj spokój, bo najzupełniej w zgodzie z etykietą będzie poprosić kelnera czy sąsiada o pomoc.