Nie warto o tym myśleć

Nie powinieneś się martwić, że te wszystkie proble­my dotyczą niedoświadczonych. Zawsze, gdy masz kłopoty, możesz naśladować kogoś innego. Nie powi­nieneś się też wstydzić zapytać sąsiada czy przyjacie­la, gdy pojawi się jakiś problem. W następnym roz­dziale będzie mowa o zastawianiu stołu, sztućcach itp.

Jak nakryć do stołu

Ta kwestia niepokoi wielu ludzi. Problem napra­wdę nie jest skomplikowany i jak wiele zasad etykie­ty, tak i te zasady pomyślane są dla ułatwienia i wy­gody. Nieważne, czy użyjesz obrusa czy czegoś inne­go, ale ułożenie sztućców ma znaczenie, bo używa się ich w kolejności od zewnątrz do wewnątrz, zgodnie z następującymi po sobie daniami. Pozycja sztućców jest istotna, gdyż dzięki niej twoi goście zorientują się, którego z nich użyć do pierwszego dania, do dru­giego i następnych.

Na przykład, jeśli posiłek zaczyna się od zupy, łyż­ka powinna być umieszczona na zewnątrz po prawej stronie. Następnie po obu stronach leżą nóż i widelec do dania głównego. Dalej do wewnątrz znajduje się nóż i widelec do ryby (jeśli jest potrzebny). Łyżka i widelec do deseru umieszczone są przy samym tale­rzu lub czasami u góry.

Mały nożyk do smarowania chleba masłem najle­piej położyć u góry, chyba że nie ma łyżki do zupy – w takim wypadku może on leżeć na zewnątrz po pra­wej stronie. Jeśli masz zamiar podać jakąś pikantną potrawę bądź owoce, które wymagają noża i widelca, sztućce do nich mogą być podane później wraz z od­powiednimi talerzami. Z jakiegoś powodu nieśmiali goście mają zwyczaj wpadać w panikę i martwić się tym, którego sztućca użyć. Nie mają racji. Miliony ludzi używają łyżki przeznaczonej do deseru do zupy.

Serwetki

Najlepiej, jeśli posiadasz serwetki płócienne, ale równie dobre będą papierowe w kolorze pasującym do pokoju, obrusa, świec czy kwiatów.

Noże i widelce do ryb

Obecnie w niektórych kręgach noże do ryb traktuje się jako dowcip. Ich użycie pochodzi z czasów, kiedy szlachta miała służbę do czyszczenia sreber. Zapach i smak ryby trzyma się srebra, a w obecnych czasach, kiedy prawie każdy jest sam dla siebie służącym, sen­sowne jest albo użycie sztućców z nierdzewnej stali, albo trzymanie tych sztućców wyłącznie do jedzenia ryb. To samo, nawiasem mówiąc, dotyczy łyżeczek do jajek. Brak specjalnych noży i widelców do ryb nie powinien wzbudzać negatywnych opinii na temat da­nego domu.

Wina

Jeśli serwujesz wino, tradycyjnie używa się kielisz­ków o różnym kształcie do wina czerwonego i białe­go. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na kupno dwóch rodzajów kieliszków, wystarczą uniwersalne. Rów­nież nie powinieneś się zbytnio martwić dopasowa­niem wina do rodzaju mięsa. Nie jest niezbędne poda­wanie różnych gatunków win, ale jeśli możesz po­zwolić sobie na kupienie czerwonego i białego o dobrej jakości, przy wyborze poradź się sprzedawcy. Jednak bądź przygotowany na to, że twoi goście mogą lubić białe wino do wołowiny, i w ogóle do wszystkie­go, a czerwone do ryby i że doskonałe wino reńskie zadowoli chyba każdego. Jeśli na pierwsze danie ser­wujesz rybę lub coś innego, możesz do tego podać sherry, lecz nie słodką.

Pamiętaj w każdym razie, że niektórzy ludzie wolą napoje bezalkoholowe, a dzbanek zimnej wody na stole jest zwykle mile widziany, niezależnie od tego, czy pije się wino, czy nie.

Jeśli mięso nie musi być krojone, może zostać po­dane na stole. Możesz też ustawić mięso na stoliku obok. Osobno podaj różne jarzyny i pamiętaj, żeby ich było dużo!

Goście nie powinni zaczynać jedzenia przed panią domu, ale dobra gospodyni pilnuje, by goście zjedli ciepłe jedzenie i prosi ich, by nie czekali.

Przy kolacji wino nalewa się po zupie, ale przed da­niem mięsnym. Nie jest to aż takie ważne, poza tym tylko, że nie należy nalewać wina na samym początku posiłku.

Etykieta jest stworzona dla człowieka, a nie na od­wrót. Niewiele osób zna pewnie wszystkie aspekty te­go rozległego tematu i każde niewielkie potknięcie może być zatuszowane. Żyjemy obecnie w świecie o mniej sztywnych obyczajach. Już nawet królowa Wi­ktoria miała zwyczaj brać w ręce kości indyka, aby to świetne mięso przy samej kości się nie zmarnowało!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.