Przywitaj swoich gości

Jeśli wydajesz duże przyjęcie, będziesz potrzebo­wać kogoś przy drzwiach, kto odbierze płaszcze i wskaże gościom garderobę. Upewnij się, czy wszy­scy goście wiedzą, gdzie jest łazienka, bo ktoś nie­śmiały może nie mieć odwagi zapytać.

Witając gości, zwykle proponuje się im coś do pi­cia. Nie ma potrzeby ogranizowania w jadalni całego baru. Możesz dostarczyć różne rodzaje sherry – wy­trawnej i półsłodkiej, również piwo i świeży, schło­dzony sok pomarańczowy, który jest dobry sam, bądź rozcieńczony tonikiem czy wodą sodową. Nie ma po­trzeby wystawiać butelek dżinu i whisky, jeśli nie je­steś przyzwyczajony do ich picia. Poza tym wielu lu­dzi ogranicza spożycie alkoholu w ciągu dnia do mi­nimum. Zwykły schłodzony tonik z plasterkiem cytryny jest bardzo odświeżający przed obiadem.

Kwiaty

Kwiaty na stole i w domu pomagają stworzyć at­mosferę i mogą dostarczyć tematu do konwersacji, je­śli się ona nie klei.

Niektórzy uważają, że czerwone lub białe kwiaty przynoszą nieszczęście.

Różne dania

Dania obiadowe mogą być proste, a przystawki nie są konieczne. Jeśli w kuchni nikt ci nie pomaga, roz­sądne będzie podanie jednego kompletnego dania, które podgrzeje się w piecyku, podczas gdy ty wraz z gośćmi możesz coś wypić. Ważne jest, byś im towa­rzyszył, a nie biegał tam i z powrotem, gdyż jest to bardzo niezręczne!

Na obiad doskonałe są takie aromatyczne dania jak makaron z serem czy ciasto z rybą, jak również kluski z owczym serem czy kiełbasą lub jarzyny zapiekane z mięsem. Chleb jest dobrym dodatkiem, a jego smak można poprawić przez krótkie podpieczenie w piecyku.

Deser powinien zrównoważyć danie główne; jeśli podałeś rybę i ser – ciasto z owocami i śmietaną nie będzie za ciężkie. Jeśli przygotowałeś coś bardziej konkretnego, deser powinien być lekki – zimny suflet cytrynowy, świeże owoce czy lubiany przez wszy­stkich mus czekoladowy. Żaden z tych deserów nie jest trudny, a przepis można znaleźć w każdej książce kucharskiej. Jeszcze prostsze są lody z czekoladą lub sosem owocowym czy dobry jogurt. Spróbuj zmie­szać równą ilość zwykłego jogurtu i bitej śmietany i wyłożyć na mrożone, świeże bądź puszkowane i od­sączone owoce na atrakcyjnym talerzu. Posyp na wie­rzchu grubą warstwą cukru pudru i wstaw to wszystko na dwie, trzy godziny do lodówki.

Jeśli możesz sobie na to pozwolić, podaj ser lub herbatniki po deserze lub w trakcie. Nie musisz poda­wać innych talerzy, dzięki temu pozostaną na kolację!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.