Jeśli wydajesz duże przyjęcie, będziesz potrzebować kogoś przy drzwiach, kto odbierze płaszcze i wskaże gościom garderobę. Upewnij się, czy wszyscy goście wiedzą, gdzie jest łazienka, bo ktoś nieśmiały może nie mieć odwagi zapytać.
Witając gości, zwykle proponuje się im coś do picia. Nie ma potrzeby ogranizowania w jadalni całego baru. Możesz dostarczyć różne rodzaje sherry – wytrawnej i półsłodkiej, również piwo i świeży, schłodzony sok pomarańczowy, który jest dobry sam, bądź rozcieńczony tonikiem czy wodą sodową. Nie ma potrzeby wystawiać butelek dżinu i whisky, jeśli nie jesteś przyzwyczajony do ich picia. Poza tym wielu ludzi ogranicza spożycie alkoholu w ciągu dnia do minimum. Zwykły schłodzony tonik z plasterkiem cytryny jest bardzo odświeżający przed obiadem.
Kwiaty
Kwiaty na stole i w domu pomagają stworzyć atmosferę i mogą dostarczyć tematu do konwersacji, jeśli się ona nie klei.
Niektórzy uważają, że czerwone lub białe kwiaty przynoszą nieszczęście.
Różne dania
Dania obiadowe mogą być proste, a przystawki nie są konieczne. Jeśli w kuchni nikt ci nie pomaga, rozsądne będzie podanie jednego kompletnego dania, które podgrzeje się w piecyku, podczas gdy ty wraz z gośćmi możesz coś wypić. Ważne jest, byś im towarzyszył, a nie biegał tam i z powrotem, gdyż jest to bardzo niezręczne!
Na obiad doskonałe są takie aromatyczne dania jak makaron z serem czy ciasto z rybą, jak również kluski z owczym serem czy kiełbasą lub jarzyny zapiekane z mięsem. Chleb jest dobrym dodatkiem, a jego smak można poprawić przez krótkie podpieczenie w piecyku.
Deser powinien zrównoważyć danie główne; jeśli podałeś rybę i ser – ciasto z owocami i śmietaną nie będzie za ciężkie. Jeśli przygotowałeś coś bardziej konkretnego, deser powinien być lekki – zimny suflet cytrynowy, świeże owoce czy lubiany przez wszystkich mus czekoladowy. Żaden z tych deserów nie jest trudny, a przepis można znaleźć w każdej książce kucharskiej. Jeszcze prostsze są lody z czekoladą lub sosem owocowym czy dobry jogurt. Spróbuj zmieszać równą ilość zwykłego jogurtu i bitej śmietany i wyłożyć na mrożone, świeże bądź puszkowane i odsączone owoce na atrakcyjnym talerzu. Posyp na wierzchu grubą warstwą cukru pudru i wstaw to wszystko na dwie, trzy godziny do lodówki.
Jeśli możesz sobie na to pozwolić, podaj ser lub herbatniki po deserze lub w trakcie. Nie musisz podawać innych talerzy, dzięki temu pozostaną na kolację!